Denmark
Home Up Videos Books of Interest Biography Paparazzi Workplace Violence Law Enforcement Victim's Page Restraining Orders Questions & Answers Resources Announcements

 

Nãr  tilbedelse  bliver  til  ondskab:  Farlige fans

N: Tage Majiand
Foto: Jens Rosen fe!dt 2001-08-14

 

I lande som USA og England bliver popidoler, fflmstjerner, tv-værter og sportsfolk i stor stil forfulgt af mentalt forstyrrede fans, der i værste tilflde dræber. Chili kigger nærmere på forvandlinqen fra fan til fanatiker.

"Jeg kommer efter dig med en revolver”, skrev Tina Marie Ledbetter i et af de
6000 breve, hun i løbet af to år sendte til tv-stjernen Michael J. Fox i
skuffelse over, at han blev gift. Da Fox’ kone senere biev gravid, advarede hun: “Jeg vil dræbe dig og den XXX bitch”, hvilket resulterede i en dom på tre års betinget fængsel.
Alle har prøvet at være fan. At hænge plakater med sit idol ud over hele sit værelse, købe alle plader og læse ethvert blad, hvor der står noget om Backstreet Boys, Leonardo DiCaprio, Madonna eller andre, der laver noget fedt eller bare ser for lækre ud.
Men for en lille procentdel fans kammer det helt over. De udøver psykisk terror og kan blive farlige for deres idoler. De sender hele tiden breve, bombarderer dem med e-mails, prøver at komme tæt på stjernerne eller bryder ind i deres huse for at føle sig som en del af deres liv. F.eks. modtog Britney Spears et billede af en mand, der havde fotograferet sig selv i hendes badekar, efter han var brudt ind i teenagestjernens luksushus.
Robbie Williams, Brad Pitt, Geri Halliwell, U2, Kate Winslet, Whitney Houston, Axl Rose, Billie Piper, David Letterman, Nicole Kidman, David Beckham... Alle meget kendte personligheder er udsat for folk, der overskrider grænsen for, hvad man kan tillade sig. Ofte truer de stjernerne på livet.

Fanatisk beundring
Den psykiske og til tider fysiske terror fik sit navn i USA - “stalking”, der bedst kan oversættes med “fanatisk beundring”. Omfanget og alvoren betød, at Los Angeles Police Department (LAPD) i 1992 oprettede en særlig afdeling, der skulle håndtere stalker-sager mod primært stjerner. Thread Management Units 10 politifolk behandler årligt omkring 150 sager - de er langvarige og særdeles komplicerede.
Men politiet behandler kun en mikroskopisk del af de sager, der faktisk sker. Blandt andet fordi anslået 99 procent af de mange tusinde årlige stalkerepisoder mod kendte personer aldrig kommer frem i offenthligheden. Ifølge anklageren
Rhonda Saunders fra Thread Management Unit er det hårdt for ofrene, “fordi de indser, at hvis nogen virkelig vil have fat i dem, så lykkes det”.
Det kan lyde hysterisk, men når man tænker på, at mange store stjerner modtager en million breve årligt, og bare n procent af dem kan komme fra potentielle stalkere, betyder det, at de kan få 10.000 trusselsbreve om året.

Madonna fik i 1996 en mand idømt 10 års fængsel for at forfølge hende. Han påstod, at de skulle giftes.
 

 


 


John Lane var leder af LAPD-afdelingen, indtil han lavede sit eget firma Omega Threat Management Group, der har specialiseret sig i beskyttelse mod og håndtering af stalkers. Som sine kolleger i branchen ønsker han ikke at fortælle, hvor mange klienter han har og slet ikke hvem. Men de er mange, fra hele underholdningsbranchen og sportsverdenen. En af dem er blandt de 10 største filmstjerner. Og bare det at komme til at tale med John Lane krævede at komme igennem et kodet telefonanlæg.
- Alle i offentlighedens søgelys er ofre for stalking, også mindre kendte på regionalt tv. Inden for film, tv, musik - ja, selv værter i tv-shop, fortæller han.
- Vi rådgiver vores klienter i, hvordan f.eks. tv-værter skal kigge ud på seerne. De må ikke virke for flirtende. De må heller ikke virke for åbne og imødekommende, når de møder folk på gaden.

Michael Jackson-fan påstod, hun var “Billie Jean” - navnet på et af mandens første hits.
 

 

 

 

 

Steven Spielberg blev forfulgt af en mand, der planlagde en sadomasochistisk voldtægt af filminstruktøren, mens hans kone så på. Sagen var så alvorlig og udspekuleret, at stalkeren blev idømt 25 års fængsel. F.eks. lejede han en bil, der lignede Spielbergs kones for at slippe igennem afspærringer ved filmoptagelser.
 


 

Michael Abram var overbevist om, at den forlængst opløste gruppe The Beatles var hekse. Det fik et af gruppens medlemmer, George Harrison, at føle 30. december 1999. Den mentalt forstyrrede 33-åige mand brød ind i det topsikrede hus og stak ham i brystet, så den højre lunge punkterede, men Harrison overlevede.
 


 

En tilbeder at talkshow-vært David Letterman sendte trusselsbreve og brød ind i hans hus otte gange. Hun lånte endda hans Porsche for at køre en tur.
 

  

Robbie Williams blev angrebet af en 20-årig fan på scenen ved en koncert i Tyskland i februar. Målet var at rive “masken” af den britiske sanger for at afsløre, at han var en klon.
 

  

Ricardo Lopez sendte en syrebombe til Björk og skød sig selv, hvilket blev dokumenteret på 18 timers videooptagelser, han optog med sig selv. Båndene blev senere klippet sammen til en dokumentarfilm, der blev vist under Natfilmfestivalen.
 

 

 

 | Home | Biography | Commentary | Paparazzi Law Enforcement | Victims Page |
| Restraining Orders | Questions & Answers |Articles of Interest
 |Resources | Announcements |


 © All rights reserved. This website, or parts thereof, may not be used or
reproduced for any commercial purpose without the permission of the authors.